8. Ponturi despre designul publicitar, design de ambalaje si tiparituri
Cu siguranta va veti intreba: "De ce nu am avut succes cu o actiune de comunicare, ca doar am avut niste materiale publicitare foarte frumoase? Am cerut agentiei de publicitate sa ne faca ceva frumos si ei ne-au facut."
Intrebarile noastra curg de la sine:
1. Ati testat inainte abilitatile de creativitate in marketing ale acelei agentii de publicitate?
2. Ati avut la dispozitie un "cap limpede", care sa fie "avocatul diavolului", inainte de a da drumul campaniei?
3. Ati avut cel putin 5 obiective stabilite inainte de a porni la crearea design-ului?
4. Vi s-a explicat pe rand cum se ating acele obiective prin realizarea conceptului de design si care sunt resorturile subliminale care conduc la conversii (CONVERSIE = publicul tinta sa va apeleze seviciile sau sa va cumpere produsele)?
5. Vi s-a atras atentia, daca ati fi fost sa zicem un mare procesator de carne, ca un slogan ca "bucate cumsecade", chiar daca l-ati creat dumneavostra, nu poate sa realizeze scopul de a determina publicul tinta sa guste macar o data preparatele din carne, fata de un slogan mult mai iscusit?
6. Vi s-a explicat ce presupune aplicarea pe materialele publicitare a logo-ului, daca acesta contine 3 culori speciale, ca poate sa incarce costurile cu 25% sau vi s-au luat banii si ati descoperit si dumneavostra asta, dar prea tarziu? Intelegeti ce inseamna ca un "specialist" in design sa nu cunoasca toate procesele si actiunea de comunicare ca un ansamblu?
7. Cand vi s-a realizat logo-ul, s-au facut probe si pe alb-negru, daca isi pastreaza valoarea si vizibilitatea?
8. Cand vi s-a propus un design de logo, vi s-a atras atentia ca micsorat nu este foarte vizibil, cand de fapt el asa se prezinta mai tot timpul in fata publicului tinta si niciodata nu veti iesi in evidenta suficient?
9. Vi s-a intamplat sa intalniti agentii de publicitate lipsite de servilism, care inainte de a fi manati de dorinta de a va incasa cecurile, sa va anunte ca renunta la contract, daca ii fortati sa incalce regulile deontologioce, ci asumandu-si in acest fel implicarea in succesul proiectului?
10. design-ul colantarii unei masini de firma nu trebuie sa aiba foarte multe informatii. Folositi cel mult o adresa de internet si un singur nr de telefon, evident fara apel international, daca masina nu iese din tara si nu va intereseaza exportul, pt ca acest lucru ingreuneaza memorabilitatea. De asemeni grupati cifrele in cel mai simplu mod pt memorare. Tineti minte ca masina cel mai frecvent se afla in miscare, timpul disponibil este foarte scurt si nu faceti altceva decat sa derutati, pierzand de fapt clientii care s-au chinuit sa desluseasca si sa retina acel numar complicat.
11. daca vorbim despre design de ambalaje si pachete publicitare, merita amintit ca nici macar o secunda nu trebuie ignorat faptul ca acele ambalaje sau cutii/ casete promotionale intotdeauna se vor gasi alaturi de cele ale concurentei si al dumneavoastra trebuie sa fie cel mai atractiv.
* Daca toate acestea nu prea vi s-au intamplat, e clar ca ponturile noastre publicitare va vor fi de folos si va multumim ca ati ales sa luati in consideratie experienta noastra, citind aceste "dezvaluiri" pana la capat... Credem in continuare, ca un client instruit va intelege mai usor motivele si secretele unei actiuni de comunicare de marketing, comunicare institutionala sau corporativa, inaintea celorlalti.